Woorden en daden
door
Ebru Umar

'Alle slechte ideen komen uit Rotterdam'. Een uitspraak van de man, die al fietsend over de Dam bijna zijn nek verdraaide om een betere blik op mij te kunnen werpen: de huisarts van de PvdA. Mijn hoedje detoneerde waarschijnlijk tussen de toeristen en de junks van Amsterdam.

Ach ja. Als Rotterdammer die al vijf jaar in Amsterdam verdwaald is, kan ik zo'n uitspraak van Rob Oudkerk niet echt waarderen. Hij doelde daarmee op de plannen van Rotterdam om kansarmen te weren. Waarschijnlijk doelde hij in een breder kader ook op het onrecht dat wakkere Rotterdammers zijn PvdA collega's hebben aangedaan. De LPF die het stadhuis overneemt, en de VVD die de Rotterdammers na jaren van een rooie burgemeester verlost: Opstelten uw naam zij geheiligd! Je zou bijna linea recta verhuizen naar de stad van daden.

Nu is Amsterdam niets meer dan een stad van woorden - natuurlijk de enige plek in Nederland die enigszins aan een stad doet denken, maar dat komt eerder door de hoge huis- en grondprijs dan door haar mondaine uitstraling. Nee dan Rotterdam: wie ooit over de Brienenoordbrug via de Maasboulevard de stad in is gereden, weet precies wat ik bedoel. De skyline is zoals de hele stad: echt, geen illusie. Ook ik ben een echte allochtoon: ooit ga ik terug. Later.

Afgelopen zaterdag was ik even terug in Rotterdam. Boekhandel van Gennep durfde het als enige in Nederland aan om niet n, maar godbetere twee 'Allah weet het beter' posters op te hangen in haar etalage. Erg recalcitrant. Erg Rotterdams. Terwijl meneer Van Gogh stapels boeken wegsigneerde, sloeg ik wat geld stuk. Dat kan natuurlijk in iedere stad, maar nergens zo natuurlijk als in Rotterdam.

Daarna verhuisden we naar Caf Floor, waar de maandelijkse radio-uitzending voor de zieken van Rotterdam plaatsvond. Daar vertelt Gerard Peet over 'De kleine Rotterdamse Pingun Encyclopedie', een boek over pinguns, gemaakt in Rotterdam. Het laatste woord is aan Theo, die vol verve uitdraagt dat Job Cohen de boel leuk bijelkaar houdt in Amsterdam, terwijl Allah het wel beter weet.

En al die tijd, twee uur lang, staat er een Gouden Emmy Award op tafel te glimmen. Een echte Amerikaanse Emmy voor 'Technology and Engineering'. Onlangs toegekend aan dr Kees Immink, de uitvinder van geluidsdrager voor CD's, zeg maar gerust de uitvinder van de CD. Onder andere dan. Want dr Immink heeft nog 50 andere octrooien en patenten op zijn naam staan. En zoals de Amsterdamse huisarts van de PvdA weet dat alle slechte ideen uit Rotterdam komen wie is er immers gebaat bij de CD, dagelijks gaan er wereldwijd slechts miljoenen van over de toonbank - komt ook dr Immink uit Rotterdam.

En zo blijft een dr uit Amsterdam er een van woorden, en de dr uit Rotterdam er een van daden. 'Later' komt weer 'ns dichterbij: wordt tijd om te verhuizen.

Ebru Umar

mailto:ebruutje@hotmail.com?subject=


Thomas Schlijper |  http://www.schlijper.nl/

Vorige column Ebru UmarInhoud| D.C.Lama | U Schreef | Archief | Service